Efterskolen gør dig mere voksen

Regeringen ser gerne, at de unge stryger direkte igennem folkeskolen videre til gymnasiet og derefter på universitetet, så de hurtigst muligt kan være klar til at tage et job.

Men for mange unge, der har afsluttet folkeskolen, er det endnu ikke tid til at gå i gang med en ungdomsuddannelse. Derfor er et efterskoleophold et nyttigt redskab til at modne dine børn.

Brug for en pause fra bøgerne?

I specielt niende klasse er der efterhånden meget fokus på boglige fag, der skal forberede eleverne på gymnasiet. Men for nogen er det også ved at være lidt for meget med matematiske formler, grammatiske regelsæt og kemiske processer. Derfor kan det være rart med en pause fra alle bøgerne.

Den pause kan dit barn få på en efterskole. Her er der mulighed for at skifte bøgerne ud med en interesse for en stund. Hvad end det er guitar, fodbold eller mountainbike dit barn går op i, findes der en linje på en efterskole, hvor dit barn kan fordybe sig i sin hobby og udvikle sig både inden for denne, men også inden for sociale kompetencer.

For på en efterskole bliver de unge tvunget ud i situationer, hvor de er nødt til at agere socialt. Og det kan være rigtig sundt for mange af de unge mennesker, som måske har siddet lidt for meget bag en computerskærm eller et fjernsyn. Disse sociale kompetencer vil helt sikker hjælpe dit barn på lang sigt, da der stort set ikke findes en retning i livet, der ikke involverer, at du skal kunne agere socialt.

Relateret på Kvikselv: At vælge efterskole

Efterskolen styrker fagligheden, men giver barnet luft

Nu må du ikke tro, at efterskolelivet bare er gak og løjer, hvor børnene sidder i rundkreds omkring et bål og spiller guitar eller konkurrerer så meget om pladserne på førsteholdet i håndbold, at lektierne bliver forsømt. For sådan er det langt fra.

Faktisk viser mange undersøgelser, at elever på gymnasiet, der har taget 10. klasse på efterskole, faktisk klarer sig bedre end deres klassekammerater, der er kommet direkte fra folkeskolens afgangseksamen. Det skyldes højst sandsynligt, at de er mere modne og derfor mere klar til det lektiepres, som gymnasiet kommer med.

Det er ligeledes hvad du kan læse hos Efterskoleforeningen her, hvor de har været i kontakt med de unges forældre og deres forventninger til opholdet.

Men det skyldes i høj grad også, at en elev kan nå at lære rigtig meget på et år på efterskole. Når de første to timer står på matematik, kan det være svært at motivere sig, hvis næste fag på skemaet er fysik. Men hvis det er fodbold eller trommer, bliver det lettere for de unge at sætte sig selv op til opgaverne i skolen, fordi de får mere luft til hjernen, og derfor er mere veloplagte, når de så har undervisning.